2020-10-28 10:58:50• hírek • Közlemény

Idén is jutalmazza a pedagógusokat és a diákokat az RMPSZ

Az előző tanévre is ránehezedő világjárvány megnehezítette a közoktatás minden szintjén – a pedagógusok, diákok, szülők, kisegítőszemélyzet – tevékenykedők munkáját. A nehéz év más lehetőségeket, helyzeteket hozott a különböző szakversenyek hazai és nemzetközi megszervezésében, a továbbképzések, szakmai fórumok megtartásában. 

Az RMPSZ szaktestületei úgy döntöttek, hogy bár számos tantárgyverseny elmaradt, és a pedagógusok szakmai megnyilvánulásait, lehetőségeit is korlátozta a világjárvány, jutalmazza az elmúlt tanévben kiemelkedő tanulmányi eredményeket elért diákokat, illetve a pedagógusoknak kétévente meghirdetett Apáczai-díjra beérkezett tudományos munkákat. 

A járványügyi óvintézkedések betartása okán nyilvános, ünnepi díjátadót nem tud tartani, de a díjakat, a kisplasztikákat és az okleveleket az RMPSZ megyei elnökei helyi, zártkörű rendezvények keretében (betartva a járványügyi előírásokat) fogják átadni. 

A 9. alkalommal meghirdetett Apáczai-díjra idén először, a világjárványtól függetlenül online módon lehetett pályázni az előző díjkiosztó – 2018. október – után megjelent tudományos munkákkal – szakkönyvvel (szerzőként vagy fordítóként), tankönyvvel, munkafüzettel, település- és iskolamonográfiákkal, folyóiratban megjelentetett vagy a világhálón közzétett tudományos munkákkal, illetve rendszeresen működtetett tudományos-oktatási portállal a természettudomány, a humántudományok, valamint a pszichopedagógia területéről. 

A pályázati kiírásra 40 pályamunka érkezett, melyből 14 az óvodai és elemi oktatást segítő (Humántudományok:10; Pszichopedagógia: 4;), és 26 a közoktatás alsó és felső szintjén oktatóknak (Humántudományok: 21; Természettudományok: 5;). Megyei eloszlásban Hargita 9, Kovászna 13, Szilágy 2, Maros 6, Bihar 2, Kolozs 3, Szatmár 3, Arad és Brassó megyéből 1 pályázat érkezett. 

A pályázók életkorát tekintve 1960 előtt születettek 9, 1961–1970. között születettek 6, 1971–1980. között születettek 12, 1981–1990. között születettek 11, 1990–2000. között születettek 2 pályázó. 

Az RMPSZ Tudományos Tanácsa Apáczai-díjban részesíti

  • Kormányos László: Nagyvárad krónikája (Bihar megye),
  • dr. Antalka Ágota: Modern világunk népbetegsége a kiégés (Kovászna megye),
  • dr. Tódor Imre: Az iskolaválasztás döntésmechanizmusai. Székelyföldi középiskolások szektorközi metszetben (Hargita megye) tudományos munkákat. 

Díszoklevéllel jutalmazta dr. Bencze Mihály: Matematikai tudományos szakkönyvek (Brassó megye) pályázatát, az Apáczai-díj arany fokozatát Török Árpád: Sepsiszentgyörgy városkalauz (Kovászna megye), valamint ezüst fokozatát dr. Borsos Szabolcs: Alkalmazott logika és filozófia Bolyai János gondolatvilágában (Maros megye) pályaművek nyerték el. 

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Országos Elnöksége a Bolyaiak szellemisége jegyében 2008-ban hozta létre a Bolyai Farkas-díjat a matematika terén kiemelkedő eredményeket elért középiskolás diákok jutalmazására. A kitüntetés, hasonlóan a Kós Károly-díjhoz, emlékéremből, oklevélből és pénzjutalomból áll, amelyet országosan évfolyamonként egy-egy diák nyerhet el. Az előző tanévben matematikából elért összesített eredmények alapján 2020-ben Bolyai Farkas-díjjal jutalmazzák többek között a szatmárnémeti Éles Júliát – Kölcsey Ferenc Főgimnázium, X. osztály (Felkészítő tanár: Ványi Emese).

A megye legjobb IX., X., XI. és XII. osztályos tanulója címre, azaz a Mákvirág-díjra azon középiskolás diákok pályázhattak, akik kiemelkedő eredményeket értek el tantárgyversenyeken, kulturális és sportrendezvények díjazottjai, valamint példás magatartású tanulók.

A tanulók a díjra megyénként pályázhatnak és elérhetik a bronz, ezüst, arany és gyémánt fokozatokat, aszerint, hogy a pályázó diák egyszeri, kétszeri, háromszori vagy akár négyszeri kitüntetett. Az elismerés odaítélésének szempontjai a kiváló tanulmányi eredmények, hazai és nemzetközi versenyeken, iskolán kívüli tevékenységeken, kulturális tevékenységeken való részvétel, valamint a jó magaviselet.

  • Nagy Boglárka, Kölcsey Ferenc Főgimnázium, IX. osztály, Bronz fokozat
  • Éles Júlia, Kölcsey Ferenc Főgimnázium, X. o., Ezüst fokozat
  • Cuculeanu Cristian Dávid, Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, XI. o., Bronz fokozat
  • László István, Nagykárolyi Elméleti Líceum, XII. o., Bronz fokozat


Ami az Apáczai-díj 2020 pályázatainak jegyzékét illeti, Szatmár megyéből két személyt javasoltak oklevélre: 

Dicsérő oklevélre javasolt:

  • Frigy Szabolcs: Az erdélyi/romániai magyar fiatalok társadalmi helyzete és kilátásai (Szatmár megye, Szatmárnémeti);
  • Jáger-Péter Mónika: A kép „nyelve” (Szatmár m., Szatmárnémeti);
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: